Permacultuur en moestuin.

Het dorp zal groen zijn. De privétuintjes kunnen worden afgeschermd met groene en liefst eetbare "schuttingen". Denk bijvoorbeeld aan klimframbozen. Ook zal er een op basis van permacultuur-principe aangelegde gezamenlijke moestuin zijn met kas. kippen en misschien ook een paar schapen. Dieren mogen op een voor hen zo prettig mogelijke manier rondscharrelen in ons dorp. Het is niet ons streven om op voedselgebied volledig zelfvoorzienend te zijn maar we vinden het wel een genot om zoveel mogelijk vers en biologisch uit eigen tuin te kunnen eten. Daarnaast willen we heel graag samenwerken met biologische boeren in de regio.

Duurzaam , klimaatadaptief en milieubewust!

Duurzaam bouwen:

De huizen worden gebouwd met behulp van strobalen en van binnen afgewerkt met leem. Aan de buitenzijde wordt de gevel met hout afgewerkt (potdekselen).

Electriciteit:

Momenteel wordt hard gewerkt aan het energieplan. Klein oers organiseerde samen met GEN-NL een online seminar waarbij kennis werd gedeeld met andere ecodorpen in Nederland. In september 2020 hopen wij ons plan uitgewerkt te hebben.

Water:

Er zal waarschijnlijk gebruik worden gemaakt van Hemelwater. Dit water wordt opgevangen, gefilterd en gezuiverd zodat het bruikbaar is als water voor de wasmachines. Ook grondwater zal nodig zijn om te gebruiken als drink en douchewater. Binnen het ecodorp zal zeer zuinig worden omgegaan met water en na gebruik zal het water via het helofytenfilter weer worden gezuiverd en teruggebracht in het circulaire watersysteem.

Vanwege de klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met lange periodes van droogte afgewisseld met piekbuien. We willen slim nadenken over mogelijkheden om hier goed mee om te gaan. 

Verwarmen:

Momenteel wordt onderzocht welke vorm van verwarmen het meest geschikt is in een (semi-) off grid dorp.

Klein Oers

adres nog onbekend

info: kleinoers@hotmail.com

    © 2019 Klein Oers