Permacultuur en moestuin.

Het dorp zal groen zijn. De privétuintjes kunnen worden afgeschermd met groene en liefst eetbare "schuttingen". Denk bijvoorbeeld aan klimframbozen. Ook zal er een op basis van permacultuur-principe aangelegde gezamenlijke moestuin zijn met kas. kippen en misschien ook een paar schapen. Dieren mogen op een voor hen zo prettig mogelijke manier rondscharrelen in ons dorp. Het is niet ons streven om op voedselgebied volledig zelfvoorzienend te zijn maar we vinden het wel een genot om zoveel mogelijk vers en biologisch uit eigen tuin te kunnen eten. Daarnaast willen we heel graag samenwerken met biologische boeren in de regio.

Duurzaam , klimaatadaptief en milieubewust!

Duurzaam bouwen:

De huizen worden gebouwd met behulp van strobalen en afgewerkt met leem.

Electriciteit:

Er zal gebruik worden gemaakt van zonne-energie. Over de mogelijkheden wat betreft windenergie moet nog het één en ander worden uitgezocht. Het maken van biogas vanuit onze eigen compost is ook nog iets waarnaar momenteel wordt gekeken. En ook de vraag over zo groen mogelijk energie opslaan behoeft nog wat uitzoekwerk.

 

We weten nog niet of we iedere boerderij afzonderlijk voorzien van stroom of dat we alle 5 de boerderijen gaan verbinden middels een micro smart grid. 

Water:

Er zal waarschijnlijk gebruik worden gemaakt van Hemelwater. Dit water wordt opgevangen, gefilterd en gezuiverd zodat het bruikbaar is als drinkwater. Ook grondwater zal nodig zijn om de tuinen te voorzien van water. Binnen het ecodorp zal al het water via het helofytenfilter weer worden teruggebracht naar de grond.

Vanwege de klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met lange periodes van droogte afgewisseld met piekbuien. We willen slim nadenken over mogelijkheden om hier goed mee om te gaan. 

Verwarmen:

Momenteel wordt onderzocht welke vorm van verwarmen het meest geschikt is in een (semi-) off grid dorp.

Klein Oers

adres nog onbekend

info: kleinoers@hotmail.com

    © 2019 Klein Oers