Locatie:

Op dit moment is er een locatie voor ons gereserveerd aan de Eindhovensebaan in Oerle (gemeente Veldhoven). De gemeente is bezig met het aanvragen van een bestemmingswijziging wat betreft Zilverackers. Onze locatie is in dit project opgenomen. Gemeente Veldhoven heeft voor dit landelijke gebied een mooi plan ontworpen waarin een aantal kleine gehuchtjes worden gerealiseerd. Het ecodorp wordt één van die gehuchtjes.

Het Dorp "Klein Oers"

De wens was om in de buurt van Eindhoven ons dorp te laten landen, Op een bepaald moment kwam Oerle (gemeente Veldhoven) als mogelijke optie bovendrijven.  Oerle wordt door de lokale bevolking uitgesproken als Oers. Vandaar de naam Klein Oers ( klên Oers). Het dorp zal bestaan uit 5 grote langgevel boerderijen waarin elk 4 a 8 woningen worden gerealiseerd. Ongeveer 39 woningen in totaal dus.

 

Elke boerderij bestaat uit:

2x  een 1 of 2 persoons levensloopbestendige hoekwoning op de begane grond.

1 a 2x een 1 tot 3 persoons appartement

2a 3x een 2 a 3 persoons tussenwoning

2x een 3 a 4 persoons gezins hoekwoning.

 

Er is nagedacht over samengestelde gezinnen of mensen die hun ouders willen laten inwonen. Sommige tussenmuren kunnen namelijk worden doorbroken om een deur te plaatsen. Op die manier heb je toch twee aparte woningen maar is er wel van binnenuit een verbinding.

Voor iedere portemonnee:

Er komen zowel sociale koopwoningen (maximaal 220.000 inclusief OffGrid installaties), vrije sector woningen (rond 300.000) als sociale huurwoningen (maximaal 710,00). De huizen worden gebouwd middels strobalenbouw en afgewerkt met leem uit de directe omgeving (CO2 negatief). Ook zal er bij de keuze van overige bouwmaterialen rekening worden gehouden met het milieu en gezondheid. Zo min mogelijk beton en baksteen en bij voorkeur ademende en vochtregulerende materialen voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Sociaal:

Het dorp krijgt een sociaal en gezellig karakter. Te vergelijken met hoe buren in vroegere tijden samen leefden en voor elkaar zorgden. Ons Dorp is geen commune waarin alles strak geregeld is. Er is vrijheid. Ieder heeft zijn eigen levensvisie en dat wordt gerespecteerd. Wel worden kernwaarden als ecologisch-, duurzaam-,  en gezond leven gedeeld. In het dorpshuis zullen diverse activiteiten worden georganiseerd en mag ook gebruikt worden door anderen buiten het ecodorp. 

Sociocratie:

Binnen het dorp zal er sprake zijn van een sociocratische besluitvorming. 

Speelse en ronde vormen/ de gulde snede:

In de natuur is eigenlijk niets recht. In ons dorp willen we daarom zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke en speelse vormen. Dit zorgt voor een fijne sfeer om in te wonen. Het is onze wens om een gezamenlijk dorpshuis en moestuin te creëren.

Off Grid/ Semi Off  Grid:

Op dit moment onderzoeken wij de mogelijkheid om los te staan van gemeentelijke aansluitingen op het gebied van gas, water en licht. Het dorp zal in dat geval zelfvoorzienend zijn op het gebied van stroom (waarschijnlijk een combinatie van zonne-energie, heatpipes en  warmteopslag) en water (combinatie van hemelwater, grijs water en grondwater). Riolering dmv helofytenfilter). Wel zal er internet aanwezig zijn. Per huis kan gekozen worden voor wifi of voor bekabeld internet. Alle woningen worden zo stralingsarm mogelijk gemaakt. Voor sommige woningen kunnen extra maatregelen worden getroffen en afspraken gemaakt met de buren wat betreft gebruik van wifi en gsm. 

Klein Oers

adres nog onbekend

info: kleinoers@hotmail.com

    © 2019 Klein Oers