Klein Oers

adres nog onbekend

info: kleinoers@hotmail.com

  © 2019 Klein Oers

  Locatie:

  Op dit moment is er een locatie voor ons gereserveerd in Oerle. De gemeente is bezig met het aanvragen van een bestemmingswijziging wat betreft Zilverackers. Onze locatie is in dit project opgenomen. Gemeente Veldhoven heeft voor dit landelijke gebied een mooi plan ontworpen waarin een aantal kleine gehuchtjes worden gerealiseerd. Het ecodorp wordt één van die gehuchtjes.

  Het Dorp "Klein Oers"

  De wens is om in de buurt van Eindhoven ons dorp te laten landen, Op een bepaald moment kwam Oerle (gemeente Veldhoven) als mogelijke optie bovendrijven.  Oerle wordt door de lokale bevolking uitgesproken als Oers. Vandaar de naam Klein Oers ( klên Oers). We hebben ervoor gekozen om het dorp te laten bestaan uit 20 a 30 verschillende wooneenheden. De mogelijkheden wat betreft het stuk grond en ook de toekomstige bewoners bepalen wat voor wooneenheden het zullen zijn. In Oerle zal het gaan om 5 grote gevel boerderijen waarin 6 a 7 woningen worden gerealiseerd. 32 a 34 woningen in totaal dus. Variërend van een 1 persoons studio tot een ruime gezinswoning. Per boerderij worden 2 levensloopbestendige/ 0 treden woningen gerealiseerd. Ook is er nagedacht over samengestelde gezinnen of mensen die hun ouders willen laten inwonen. Sommige tussenmuren kunnen namelijk worden doorbroken door een deur. Op die manier heb je toch twee aparte woningen maar is er wel van binnenuit een verbinding.

  Voor iedere portemonnee:

  Er komen zowel sociale koopwoningen (maximaal 230.000 inclusief OffGrid installaties) als huurwoningen (maximaal 710,00). De huizen worden gebouwd met Stro-leem ( CO2 negatief). Ook zal er bij de keuze van overige bouwmaterialen rekening worden gehouden met de gezondheid. Zo min mogelijk beton en baksteen en bij voorkeur ademende en vochtregulerende materialen.

  Sociaal:

  Het dorp krijgt een sociaal en gezellig karakter. Te vergelijken met hoe buren in vroegere tijden samen leefden en voor elkaar zorgden. Ons Dorp is geen commune waarin alles strak geregeld is. Er is vrijheid. Ieder heeft zijn eigen levensvisie en dat wordt gerespecteerd. Wel worden kernwaarden als ecologisch-, duurzaam-,  en gezond leven gedeeld. In het dorpshuis zullen diverse activiteiten worden georganiseerd en mag ook gebruikt worden door anderen buiten het ecodorp. 

  Sociocratie:

  Binnen het dorp zal er sprake zijn van een sociocratische besluitvorming. 

  Speelse en ronde vormen/ de gulde snede:

  In de natuur is eigenlijk niets recht. In ons dorp willen we daarom gebruik maken van natuurlijke en speelse vormen. Dit zorgt voor een fijne sfeer om in te wonen. Het is onze wens om een gezamenlijk dorpshuis en moestuin te creëren.

  Off Grid/ Semi Off  Grid:

  Op dit moment onderzoeken wij de mogelijkheid om los te staan van gemeentelijke aansluitingen op het gebied van gas, water en licht. Het dorp zal in dat geval zelfvoorzienend zijn op het gebied van stroom (waarschijnlijk een combinatie van zonne-energie en biogas) en water (combinatie van hemelwater, grijs water en grondwater). Riolering dmv helofytenfilter). Wel zal er internet aanwezig zijn. Per huis kan gekozen worden voor wifi of voor bekabeld internet. 1 boerderij en een groot deel van de ruimte daaromheen wordt stralingsarm gemaakt. Deze boerderij zal ook een ruimte krijgen waarin yoga of meditatie kan worden beoefend.

  Wonen in een off grid dorp vraagt wel enigszins aanpassingen in leefstijl. Bewust en zuinig omgaan met water, energie en schoonmaakmiddelen is iets wat de meeste mensen die in een ecodorp willen wonen al van nature doen en dat is ook nodig. We hebben ervoor gekozen dat we het dorpshuis wel aansluiten op het grid. Een back-up lijkt ons zeker de eerste jaren nodig. Ondanks de concessies kan leven in een ecodorp heel comfortabel zijn. De huizen zijn doorgaans beter geïsoleerd in vergelijking met traditionele bouw. Ook zijn de huizen middels vloerverwarming en/ of andere slimme keuzes erg aangenaam warm in de winter en juist koel in de zomer. Wonen in een off grid ecodorp zorgt ervoor dat je bewuster leeft met de elementen uit de natuur. Je bent blij met regen, want dat is drinkwater, Als het flink waait leveren de windmolens meer energie en als de zon schijnt doen de zonnepanelen het goed.