Zoeken
  • initiatiefgroep Klein Oers

Het zaadje is ontkiemd....


Dit is de eerste nieuwsbrief van Klein Oers. Met een speciale groet richting de mensen die al best een tijd op de wachtlijst staan. We denken aan jullie!

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat een lid van de initiatiefgroep denkt dat u hierin geïnteresseerd bent. Wilt u in het vervolg geen nieuwsbrieven meer ontvangen dan kunt u zich uitschrijven.

Een update;

Inmiddels zijn we ongeveer een half jaar bezig met ons project. Het oprichten van een ecodorp in de omgeving Veldhoven/ Eindhoven. We hebben al heel veel werk verricht maar natuurlijk is er nog steeds heel veel te doen. Onze missie is om volledig off grid te gaan. Dat wil zeggen dat we niet worden aangesloten op gemeentelijke voorzieningen zoals gas, water en licht. En dat op een ecologisch verantwoorde manier. Dat is onze missie. Veel ecodorpen die ons zijn voorgegaan hadden een dergelijke missie maar moesten meestal vanwege regelgeving, bepaalde doelstellingen laten varen. Wij zijn echter hoopvol dat het ons gaat lukken, We komen steeds een stapje verder en het is leuk om te merken dat collega-ecodorpen welwillend zijn om kennis en ervaringen te delen. We voelen dezelfde "noodzaak". Maar... we zijn wel pioniers. Dat beseffen we goed. Het eerste Off Grid dorp in Nederland, wordt dat "Klein Oers'? Als het aan ons ligt wel!

Met de initiatiefgroep zijn we al ver, Het idee is geland. Het zaadje is geplant en ontkiemd. We zijn toe aan groei. We zijn toe aan het verder uitwerken en uitdiepen van het plan. Daar zijn we afgelopen maand mee begonnen. Het is echter best belangrijk voor ons om wat meer duidelijkheid te krijgen over de locatie en grondprijs. Hoewel we twee heel positieve gesprekken hebben gehad bij gemeente Veldhoven, heeft het ons geen verdere duidelijkheid gegeven hierover. En daar hadden we wel op gehoopt. Zo'n uniek plan geeft , heel begrijpelijk, wat koudwatervrees bij de gemeente. We weten inmiddels wel wat er precies van ons gevraagd wordt en dus zijn we bezig om die informatie te verzamelen en te bundelen.

Hoewel de plek (in Oerle) die we voor ogen hebben voor ons nog steeds als een fantastische locatie wordt bezien, hebben we alsnog besloten om onze kansen te vergroten door ook andere gemeenten rondom Eindhoven op de hoogte te brengen van onze plannen. We willen wortel schieten!

Momenteel houdt de kerngroep zich hiermee bezig:

  • Ons plan SMART uitwerken op een manier dat het voor mensen die niet bekend zijn met het wel en wee van een ecodorp, het ook kunnen begrijpen.

  • Visie verder uitdiepen en uitwerken.

  • Projecten bezoeken , gesprekken voeren en contacten leggen met verschillende bedrijven op het gebied van duurzaamheid.

  • Andere gemeenten rondom Eindhoven benaderen en op de hoogte stellen van ons plan.

Kun jij ons helpen?

Wij zijn op zoek naar:

  • Een stuk grond aan een bosrand in de omgeving Eindhoven waar wij een Off Grid dorp kunnen/ mogen bouwen. In sommige gevallen zou landbouwgrond wellicht ook mogelijk zijn als we een bestemmingswijziging in kunnen dienen.

  • Ken je iemand die heel veel weet over duurzame energiewinning en opslaan, en die bereid is om zijn of haar kennis te delen? Denk ook aan bijvoorbeeld studenten aan de Fontys of Universiteit.

  • Aangezien we ook als doel hebben om ongeveer 6 sociale huurwoningen te realiseren zijn we op zoek naar een investeerder.

Duurzame energie echt duurzaam?

Om aan het klimaatakkoord te voldoen heeft Nederland besloten om in een aantal kolencentrales ipv kolen, biomassa te gaan stoken. Goed bezig zou je kunnen denken. Het blijkt echter helemaal niet zo duurzaam te zijn. In tegendeel zelfs. Bekijk het filmpje hier.

Zonnige lentegroeten van het kernteam/ de initiatiefgroep,

Petra Schmitz, Thomas oosterhoff, Johan Gijsbers, Wil vd Grinten, Wendy vd Grinten, Astrid Bosveld en Cynthia van Schendel


379 keer bekeken

Klein Oers

adres nog onbekend

info: kleinoers@hotmail.com

    © 2019 Klein Oers